default-logo
FacebookBIP
Kontakt

tel/fax: (81) 86 67 900

biuro@sobieszynbrzozowa.pl

slider1020_wojskowa1
slider1020_policyjna2
slider1020_szkola2

it-klasa-wojskowait-klasa-wojskowait-ksztalcenie-zawodowe

Podanie o przyjęcie na kurs kwalifikacyjny
Kwestionariusz osobowy

 

PLAN ZAJĘĆ NA KURSIE R.03 W ROKU SZKOLNYM 2017/2018

 

PIĄTEK 06.10.2017

L.p. Godzina Rodzaj zajęć
1. 15.00-15.45 j. angielski
2. 15.50-16.35 j. angielski
3. 16.40-17.25 j. angielski
4. 17.30-18.15 Produkcja roślinna
5. 18.20-19.05 Produkcja roślinna
6. 19.10-19.55 Produkcja roślinna

 

 

SOBOTA 07.10.2017

L.p. Godzina Rodzaj zajęć
1. 8.00-8.45 Bezpieczeństwo higiena pracy w rolnictwie
2. 8.50- 9.35 Bezpieczeństwo higiena pracy w rolnictwie
3. 9.40-10.25 Bezpieczeństwo higiena pracy w rolnictwie
4. 10.30-11.15 Technika w  rolnictwie
5. 11.20-12.25 Technika w  rolnictwie
6. 12.30-13.15 Technika w  rolnictwie
7. 13.20-14.05 Produkcja zwierzęca
8. 14.10-14.55 Produkcja zwierzęca
9. 15.00-15.45 Produkcja zwierzęca
10. 15.50-16.35 Produkcja zwierzęca

 

PIĄTEK 20.10.2017

L.p. Godzina Rodzaj zajęć
1. 15.00-15.45 j. angielski
2. 15.50-16.35 j. angielski
3. 16.40-17.25 j. angielski
4. 17.30-18.15 Produkcja roślinna
5. 18.20-19.05 Produkcja roślinna
6. 19.10-19.55 Produkcja roślinna

SOBOTA 21.10.2017

L.p. Godzina Rodzaj zajęć
1. 8.00-8.45 Produkcja zwierzęca
2. 8.50- 9.35 Produkcja zwierzęca
3. 9.40-10.25 Produkcja zwierzęca
4. 10.30-11.15 Technika w  rolnictwie
5. 11.20-12.25 Technika w  rolnictwie
6. 12.30-13.15 BHP
7. 13.20-14.05 BHP- egzamin
8. 14.10-14.55
9. 15.00-15.45
10. 15.50-16.35

 

PIĄTEK 27.10.2017

L.p. Godzina Rodzaj zajęć
1. 15.00-15.45 j. angielski
2. 15.50-16.35 j. angielski
3. 16.40-17.25 j. angielski
4. 17.30-18.15 Produkcja roślinna
5. 18.20-19.05 Produkcja roślinna
6. 19.10-19.55 Produkcja roślinna

 

SOBOTA 28.10.2017

L.p. Godzina Rodzaj zajęć
1. 8.00-8.45 Technika w  rolnictwie
2. 8.50- 9.35 Technika w  rolnictwie
3. 9.40-10.25 Technika w  rolnictwie
4. 10.30-11.15 Technika w  rolnictwie
5. 11.20-12.25 Technika w  rolnictwie
6. 12.30-13.15 Produkcja zwierzęca
7. 13.20-14.05 Produkcja zwierzęca
8. 14.10-14.55 Produkcja zwierzęca
9. 15.00-15.45 Produkcja zwierzęca
10. 15.50-16.35 Produkcja zwierzęca

HARMONOGRAM  ZAJĘĆ  ZAWODOWEGO  KURSU KWALIFIKACYJNEGO  ROLNIK   R-03: rok szkolny 2017/2018

L.p. Zjazd/Data: Ilość godzin: UWAGI:
1. piątek – 15.09.2017r.

sobota – 16.09.2017r.

(6 godz.+10 godz.)
16 godz.
2. piątek – 22.09

sobota –23.09

16 godz.
3. piątek – 06.10

sobota – 07.10

16 godz.
4. piątek – 20.10

sobota – 21.10

16 godz.
5. piątek – 27.10

sobota -28.10

16 godz.
6. piątek – 17.11

sobota – 18.11

16 godz.
7. piątek – 24.11

sobota – 25.11

16 godz.
8. piątek – 01.12

sobota – 02.12

16 godz.
9. piątek – 08.12.

sobota –09.12.

16 godz.
10 piątek – 15.12.

sobota –16.12.

16 godz.
11. piątek – 12.01.2018

sobota – 13.01

16 godz.
12 piątek-19.02

sobota-20.02

16 godz.
13. piątek – 16.02

sobota – 17.02

16 godz.
14. piątek – 23.02

sobota -24.02

16 godz.
15. piątek-02.03

sobota-03.03

16 godz.
16. piątek – 16.03

sobota – 17.03

16 godz.
17. piątek – 23.03

sobota – 24.03

16 godz.
18. piątek –13.04

sobota –14 .04

16 godz.
19. piątek -27.04

sobota -2.04

16 godz.
20. piątek – 11.05

sobota – 12.05

16 godz.
21. piątek-18.05

sobota-19.05

16 godz.

 

 

PODRĘCZNIKI ZAWODOWEGO KURSU KWALIFIKACYJNEGO ROLNIK R-3

Przedmiot Autor Wydawnictwo Wydanie
Produkcja zwierzęca Część 1 Ewa Marciniak-Kulka REA 2013
Produkcja zwierzęca Część 2 Andrzej Kulka REA 2013
Produkcja zwierzęca Część 3 Elżbieta Bobik i inni REA 2013
Produkcja roślinna Część 1 Zbigniew Czerwiński i inni REA 2013
Produkcja roślinna Część 2 Arkadiusz Artyszak i inni REA 2013
Technika w rolnictwie Część 1 Andrzej Kulka REA 2013
Technika w rolnictwie Część 2 Andrzej Kulka REA 2013

 

Literatura:

– brak właściwych podręczników

Podręczniki pomocnicze :

  1. ,,Podstawy produkcji roślinnej” cz. 2  pod redakcja Alicji Gawrońskiej- Kuleszy,
  2. ,,Technologie  produkcji roślinnej”-  autorzy Mariusz  Fotyma , Krzysztof Kryński, Jan Kuś,
  3. ,,Ekonomika i zarządzanie  przedsiębiorstwem w agrobiznesie”-   autorzy Bogdan Klepacki, Anna Grontkowska,
  4. ,,Produkcja i pozyskiwanie surowców żywnościowych”-  pod redakcją Anny Dzień
  5. ,,Produkcja zwierzęca”:  cz. I – pod redakcją Anny Rekiel,  cz. II pod redakcja Teresy Nałęcz-Tarwackiej, cz. III  pod redakcja Teresy Nałęcz-Tarwackiej
  6. Ciągniki i maszyny rolnicze

PROGRAM  ZAJĘĆ PRAKTYCZNYCH DLA ZAWODU ROLNIK
KWALIFIKACJA R-03

Wykaz umiejętności dla słuchaczy kursu do opanowania podczas zajęć praktycznych

 

  1. Określać cechy charakterystyczne na podstawie budowy biologicznej poszczególnych gatunków roślin w różnych stadiach rozwojowych;
  2. Rozpoznać gatunki roślin uprawnych w uprawach polowych i na użytkach zielonych;
  3. Rozpoznać nasiona określonych gatunków roślin uprawnych na podstawie charakterystycznych cech budowy;
  4. Rozpoznać rośliny uprawne w naturalnych warunkach w różnych stadiach rozwojowych i przyporządkować do określonej grupy roślin uprawnych;
  5. Rozpoznać rośliny motylkowe występujące w runi łąk i pastwisk;
  6. Wykonać zielnik zawierający rośliny pól uprawnych i użytków zielonych;
  7. Określać budowę profilu gleb występujących w pobliżu szkoły na wykonanych odkrywkach glebowych;
  8. Określać warunki glebowe występujące w rejonie szkoły oraz danego gospodarstwa na podstawie materiałów kartograficznych – map bonitacyjnych i map przydatności rolniczej gleb;
  9. Ocenić stan urządzeń wodno-melioracyjnych na użytkach zielonych oraz gruntach ornych w okresie wiosennym i przed zimą;
  10. Zgromadzić odpowiednie materiały i narzędzia do konserwacji urządzeń melioracyjnych;
  11. Zaplanować i przeprowadzić prace konserwacyjne urządzeń modno-melioracyjnych w okresie wiosennym i przed zimą;
  12. Wyszukać w Internecie oferty sprzedaży środków do produkcji roślinnej;
  13. Zamieścić w Internecie ofertę sprzedaży produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie;
  14. Wykorzystać programy komputerowe do realizacji zadań zawodowych;
  15. Ocenić zachwaszczenie plantacji w okresie wegetacji oraz rozpoznać chwasty i dobrać 2 herbicydy do ich zwalczania;
  16. Ocenić stan zdrowotny plantacji i ustalić sposób postępowania w zakresie ochrony przed chorobami i szkodnikami;
  17. rozpoznać choroby i szkodniki na plantacjach roślin na podstawie objawów występowania i żerowania;
  18. Wykonać siew roślin zbożowych z zachowaniem ścieżek technologicznych;
  19. Dobrać rodzaj nawozów, wysokość dawek oraz terminy stosowania w zależności
    od warunków glebowych i sposobu użytkowania;
  20. Wykonać zabiegi związane z uprawą, nawożeniem, pielęgnacją, zbiorem
    i konserwacją roślin w uprawie polowej;
  21. Wykonać zabiegi pielęgnacyjne, zbiór i konserwację pasz na użytkach zielonych;
  22. Dobrać i obsłużyć maszyny do uprawy, nawożenia, pielęgnacji, zbioru i konserwacji roślin w uprawie polowej;
  23. Obrać i obsłużyć maszyny do pielęgnacji, zbioru i konserwacji pasz z użytków zielonych, z zachowaniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy;
  24. Dokonać oceny organoleptycznej materiału siewnego i sadzeniaków;
  25. Określić czystość, zdolność i siłę kiełkowania próbek materiału siewnego;
  26. Wybrać materiał siewny spośród przedstawionych próbek i uzasadnić swój wybór;
  27. Przygotować warunki i sadzeniaki do kiełkowania;
  28. Obliczyć ilość materiału siewnego w gospodarstwie rolnym do obsiewu zaplanowanej powierzchni;
  29. Przygotować magazyny i pomieszczenia do przechowywania produktów pochodzenia roślinnego zgodnie z określonymi wymaganiami i normami;
  30. Przeprowadzić kontrolę warunków przechowywania w magazynach produktów roślinnych i innych pomieszczeniach w ciągu roku;
  31. Określić zasady, przechowywania roślin pastewnych w zależności od przeznaczenia;
  32. Przeprowadzić prace związane z przygotowaniem produktów wytworzonych w gospodarstwie do sprzedaży;
  33. Przygotować zgodnie z obowiązującymi wymogami i normami produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży;
  34. Zidentyfikować odbiorców na produkty pochodzenia roślinnego wytworzone
    we własnym gospodarstwie;
  35. Sprzedać produkty wytworzone w gospodarstwie rolnym na lokalnym rynku;
  36. Stosować zasady etyki zawodowej przy realizacji zadań zawodowych w rolnictwie;
  37. Przestrzegać zasad kultury osobistej przy realizacji zadań zawodowych w rolnictwie;
  38. Zaproponować innowacyjne sposoby rozwiązywania problemów;
  39. Zrealizować zaplanowane zadania;
  40. Przeanalizować skutki podejmowanych działań;
  41. Przewidzieć konsekwencje podejmowanych działań;
  42. Zastosować nowe techniki i technologie w produkcji roślinnej zgodnie
    z osiągnięciami nauki;
  43. Wyjaśnić zasady nieujawniania informacji poufnych i niejawnych;
  44. Przewidzieć konsekwencje nieprzestrzegania tajemnicy zawodowej;
  45. Udoskonalić umiejętności komunikacyjne w pracy zespołowej;
  46. Uwzględnić opinie innych członków zespołu przy realizacji zadań zawodowych;
  47. Nazwać w pomieszczeniach inwentarskich lub podczas wystaw, aukcji i pokazów gatunki i grupy produkcyjne poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich;
  48. Zidentyfikować na podstawie dokumentacji w gospodarstwie utrzymywane
    w nim rasy zwierząt gospodarskich;
  49. Określać na podstawie wyglądu zewnętrznego żywego zwierzęcia gospodarskiego reprezentowany typ użytkowy;
  50. Wskazać podczas wystawy, aukcji lub pokazu zwierzęta określonej rasy najlepiej wpisujące się w opisany wzorzec rasowy;
  51. Naszkicować sylwetkę zwierzęcia lub wykonać fotografie zgodnie z zasadami sylwetkowania;
  52. Wykonać fotografie do opracowania oferty handlowej dla przykładowego materiału hodowlanego:
  53. Opracować z wykorzystaniem komputera ofertę sprzedaży rasowego materiału hodowlanego wybranego gatunku zwierząt gospodarskich;
  54. Określić na żywym zwierzęciu położenie narządów możliwych do zaobserwowania na zewnątrz;
  55. Określić na żywym zwierzęciu położenie narządów wewnętrznych wskazując punkt odniesienia na zewnątrz;
  56. Ocenić na podstawie wyglądu kondycję i stan zdrowia zwierzęcia;
  57. Rozpoznać wskazane pasze w miejscu ich składowania;
  58. Wykonać ocenę organoleptyczną siana, słomy, kiszonki, ziarna zbóż i nasion roślin strączkowych i ich śrut oraz innych pasz treściwych;
  59. Pobrać próbkę przykładowej paszy dla celów analizy zawartości składników chemicznych;
  60. Wnioskować o jakości paszy na podstawie obserwacji pobierania paszy
    przez wskazane zwierzęta;
  61. Przeanalizować jakość pasz na podstawie etykiet lub ofert producentów
  62. Przeanalizować jakość pasz na podstawie wyników badania laboratoryjnego
    składu chemicznego;
  63. Przeanalizować jakość paszy na podstawie wskazanych norm żywienia;
  64. Oceniać miejsce do przechowywania siana, słomy, pasz treściwych, kiszonek
    i sianokiszonek w gospodarstwie;
  65. Przygotować miejsce do przechowywania siana, słomy, pasz treściwych, kiszonek
    i sianokiszonek;
  66. Ocenić przydatność wskazanego materiału do zakiszenia
  67. Pobrać próbkę kiszonki z przeznaczeniem do analizy zawartości składników chemicznych
  68. Oceniać zabezpieczenie wskazanej paszy przed gryzoniami, grzybami i skażeniem bakteriami;
  69. Wskazać znajdujące się w gospodarstwie maszyny do przygotowania i zadawania pasz, wykonania prac porządkowych w budynkach inwentarskich, usuwania odchodów,
  70. Pozyskiwania surowców zwierzęcych, transportu zwierząt, kontrolowania masy ciała zwierząt;
  71. Dobrać spośród wskazanych narzędzia do wykonania prac porządkowych, związanych z żywieniem i usuwaniem odchodów
  72. Dobrać narzędzia i maszyny do pielęgnacji zwierząt w gospodarstwie
  73. Wykonać zadawanie pasz z użyciem maszyn znajdujących się w gospodarstwie;
  74. Wykonać prace pielęgnacyjne z użyciem maszyn i narzędzi w gospodarstwie
  75. Udzielić pomocy przy porodzie;
  76. Wykonać czyszczenie skóry, rozczyszczanie racic i kopyt wybranych gatunków zwierząt gospodarskich;
  77. Usunąć odchody wykorzystując sprzęt znajdujący się w gospodarstwie;
  78. Wykonać prace porządkowe w pomieszczeniu inwentarskim;
  79. Wybrać z grupy zwierząt określonego gatunku i grupy produkcyjnej zwierzęta
    na wystawę lub pokaz;
  80. Przeprowadzić trening wybranego zwierzęcia przed pokazem
  81. Przygotować stanowisko, kojec lub klatkę do ekspozycji zwierzęcia;
  82. Oznakować i zapakować wełnę i jaja do sprzedaży
  83. Przygotować grupę zwierząt do transportu podczas sprzedaży;
  84. Opracować umowę kupna/sprzedaży dla zwierzęcia zbywanego z gospodarstwa;
  85. Opracować kontrakt sprzedaży wełny, mleka, jaj.
  86. Wykonanie czynności związanych z przygotowaniem kiszonki lub sianokiszonki.
  87. Wykonać rozdrabnianie i mieszanie pasz.
  88. Przeprowadzić trening zwierzęcia przed pokazem;
  89. Zorganizować stanowisko pracy operatora ciągnika rolniczego do transportu,
    do pracy z maszynami rolniczymi zgodnie z przepisami bhp i ppoż., oraz ochrony środowiska;
  90. Zorganizować stanowisko pracy obsługi maszyn rolniczych w czasie ich pracy zgodnie z przepisami bhp i ppoż. oraz ochrony środowiska.
  91. Zorganizować stanowisko pracy obsługi technicznej i konserwacji pojazdów i maszyn rolniczych zgodnie z przepisami bhp i ppoż. oraz ochrony środowiska
  92. Zastosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej na stanowisku pracy operatora pojazdów i maszyn rolniczych podczas ich pracy, obsługi technicznej i konserwacji;
  93. Zastosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej na stanowisku pracy pracownika obsługi pojazdów i maszyn rolniczych;
  94. Przedstawić ogólne przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze ciągników, maszyn, narzędzi
    i urządzeń technicznych stosowanych w rolnictwie, oraz przepisy w zakresie użytkowania maszyn przez pracowników podczas pracy.
  95. Zapoznać się z dokumentacją techniczną, instrukcjami obsługi, normami i katalogami części zamiennych wybranego ciągnika lub maszyny rolniczej;
  96. Zinterpretować zapisy dotyczące pierwszego uruchomienia wybranego ciągnika
    lub maszyny rolniczej;
  97. Dobrać wybraną część zamienną do wskazanego modelu ciągnika lub maszyny
    z wykorzystaniem katalogu części.
  98. Rozpoznać wskazane materiały konstrukcyjne zastosowane w konkretnym modelu ciągnika lub maszyny rolniczej i opisać ich właściwości
  99. Rozpoznać materiały eksploatacyjne zapisane w instrukcji obsługi wskazanego ciągnika lub maszyny rolniczej.
  100. Wykonać czynności obsługi codziennej (P1), posezonowej, przedsezonowej wskazanego ciągnika lub maszyny rolniczej;
  101. Wykonać pełną konserwację posezonową (przygotowanie do przechowywania) ciągnika lub maszyny rolniczej
  102. Dobrać do pracy polowe agregaty maszynowe uwzględniając rodzaj wykonywanej pracy;
  103. Utworzyć agregaty maszynowe proste lub złożone do wykonania pracy w produkcji roślinnej na polu stosując wstępne regulacje;
  104. Przygotować do pracy urządzenia stacjonarne – np. czyszczalnie do czyszczenia zbóż w magazynach.
  105. Wykonać pracę wskazanym agregatem przeznaczonym do polowej produkcji roślinnej;
  106. Wykonać pracę wskazanym urządzeniem stacjonarnym w magazynie, np. dosuszania siana.
  107. Zestawić i przygotować do pracy agregaty wykaszające, odmulające rowy melioracyjne;
  108. Wykonać wskazane prace wiosennej konserwacji rowów melioracyjnych.
  109. Przygotować wskazany opryskiwacz do obowiązkowego badania technicznego na stacji badań;
  110. Przeprowadzić kalibrację wskazanego opryskiwacza ciągnikowego do określonego zabiegu ochrony roślin z zastosowaniem wszystkich warunków bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony środowiska.
  111. Zestawić i przygotować agregaty maszynowe do przygotowania pasz na polu;
  112. Dobrać zestawy maszyn i urządzeń oraz zestawić linię technologiczną do wykonania wskazanych prac w budynkach produkcji zwierzęcej;
  113. Przygotować do pracy wskazane maszyny i urządzenia do wykonania określonego zadania w produkcji zwierzęcej
  114. Wykonać wskazane prace w produkcji zwierzęcej z wykorzystaniem maszyn
    i urządzeń w budynkach inwentarskich;
  115. Wykonać wskazane prace w produkcji zwierzęcej z wykorzystaniem maszyn
    i narzędzi w polowej produkcji zwierzęcej.
  116. Wykonać okresową konserwację wskazanych urządzeń wodociągowych w gospodarstwie rolnym;
  117. Przygotować do pracy, przeprowadzić konserwację urządzeń do pojenia zwierząt i utrzymania czystości w budynkach inwentarskich.

Zadanie 1

Zorganizowanie stanowiska pracy operatora ciągnika rolniczego zgodnie z wymogami
bhp i ergonomii pracy.

 

Zadanie 2.

Wykonać obsługę codzienną ciągnika rolniczego (P1) i przygotować ciągnik do pracy zgodnie z zalecaniem instrukcji obsługi.

 

Zadanie 3. (zadanie dla każdego działu produkcji roślinnej)

Dobierz maszyny i narzędzia do produkcji roślinnej, przygotuj do pracy złożony agregat maszynowy, wykonaj niezbędne czynności przygotowawcze (np. „próba kręcona siewnika”) zgodnie z zaleceniami instrukcji obsługi. Wykonaj wstępne regulacje agregatu, wykonaj próbę pracy przygotowanym agregatem.

 

Zadanie 4. Dobierz urządzenia i narzędzia do produkcji zwierzęcej, przygotuj do pracy, wykonaj niezbędne czynności przygotowawcze zgodnie z zaleceniami instrukcji obsługi. Wykonaj wstępne regulacje urządzeń, wykona próbę pracy przygotowanymi narzędziami
i urządzeniami

Warunki osiągania efektów kształcenia w tym środki dydaktyczne, metody, formy organizacyjne

Zajęcia praktyczne powinny być poświęcone wykonaniu ćwiczeń praktycznych z udziałem narzędzi, maszyn, ciągników rolniczych, urządzeń i instalacji wykorzystywanych w produkcji rolniczej w warunkach gospodarstwa rolniczego lub opracowaniu kompletnych dokumentów lub ich projektów.

 

Środki dydaktyczne

Zestawy ćwiczeń, instrukcje do ćwiczeń, pakiety edukacyjne dla uczniów, karty samooceny, karty pracy dla uczniów, Instrukcje obsługi sprzętu rolniczego, ciągników i kombajnów rolniczych. Gospodarstwo szkoleniowe posiadające warsztat niezbędny do obsługi sprzętu rolniczego lub gospodarstwo współpracujące ze szkołą albo instytucja otoczenia rolnictwa i ich wyposażenie.

 

Zalecane metody dydaktyczne

Podczas zajęć praktycznych dominującą metodą będzie ćwiczenie praktyczne. Stosowana powinna być również wycieczka dydaktyczna. Dzięki temu możliwe będzie opanowanie niezbędnych umiejętność, dla których trzeba specjalnych warunków. Przydatna będzie także metoda projektów. Zastosowanie tej metody pozwoli na opanowanie szeregu łączących się
ze sobą czynności i ukształtowanie zestawów umiejętności.

galerie-slide-content2